Gasovne 

Hvad er en gasovn?

En gasovn er en brændeovn, der anvender gas i stedet for træ som opvarmningskilde. Designmæssigt ligner gasovne almindelige brændeovne - de kan endda fås med keramiske efterligninger af brændeknuder, så det ligner, du fyrer med træ. Med en gasovn kan du nyde synet af smukke gyldne flammer, der ivrigt slikker sig op ad glasset. Du får naturen med helt ind i stuen uden at skulle bekymre dig, om træet er gennem-tørt inden, du tænder op. Gasovne er nemme at betjene, da de kan tændes med en fjernbetjening eller fra en app på telefonen. Derudover styrer de fleste selv forbrændingen, så du ikke skal bekymre dig om at regulere lufttilførslen. Gasbrændeovne er perfekte for dig, der elsker udseendet og varmen fra en brændeovn, men som ikke har mulighed for at installere end almindelig brændeovn. Med en gasovn får du atmosfæren og glæden fra rigtig levende ild.

Gasovne og sikkerhed

Gasovne er sikre at bruge. De er udstyret med en sikring, der sørger for, at gastilførslen slår fra, hvis flammen går ud. Denne funktion gør, at der ingen risiko er for, at gas kan sive ud i opholdsrummet. Det er altså ingen grund til bekymring, hvis du overvejer at anskaffe dig en smuk gasovn – den er helt sikker. 

Fordele og ulemper ved en gasovn

Ligesom ved almindelige brændeovne er der fordele og ulemper ved at anskaffe en gasovn. Vi har lavet en oversigt til dig, så du ved, hvad du skal være opmærksom på.

Fordele:
  • En gasovn er god til at varme små rum op, da den danner en stor mængde strålevarme på et forholdsvis lille område. 
  • Den er nem at betjene, da du blot skal benytte en fjernbetjening for at tænde op. 
  • En gasovn er nem at holde ren, da den ikke soder. 
  • Den er sikker og nem at installere.
Ulemper 
  • Gasovne må ikke anvendes som primær varmekilde og duer ikke til at opvarme store rum.
  • Installationen af en gasovn skal udføres af en fagmand. 

Hvilken gas kan du bruge til din gasovn 

Der findes forskellige typer gas på markedet - hvilken type, du kan bruge til lige netop din gasovn, kommer an på den enkelte model. Her på siden har vi lavet en oversigt over de tre mest anvendte gastyper til gasovne. Er du i tvivl om, hvilken lige netop din ovn bruger, er du velkommen til at kontakte os.

Hvad er flaskegas?

Flaskegas er kendetegnet ved at være effektiv og miljøvenlig. Den består hovedsageligt af kulbrinter som butan og propan. Denne gastype lugter fra naturens side ikke. For at øge sikkerheden ved brug af flaskegas er gassen tilsat et røbestof, så du kan lugte, hvis der skulle være utætheder. Afbrænding af denne gas giver smukke flammer og god varme, som gør den velegnet til gasovne.  

Hvad er Bygas? 

Bygas er en betegnelse for en blanding af naturgas, biogas og luft, der fremstilles på gasværker, og gennem gasledninger bliver ført ud til forbrugerne. Gassens sammensætning gør den bæredygtig, og giver den en høj brændværdi. Bygas er ganske ufarligt, da det ikke indeholder kulilte og derfor ikke er giftigt. Alligevel er den ligesom flaskegas tilsat lugtstoffer, så man kan lugte, hvis der skulle være eventuelle utætheder. Ulempen ved bygas er, at det kun kan fås få steder i landet, hovedsageligt i København og Aalborg-området. Derfor kan gasovne, der bruger bygas, også ofte anvende naturgas eller flaskegas til afbrænding. 

Hvad er Naturgas?

Naturgas er en fælles betegnelse for gasarter, der findes naturligt i undergrunden. Det er et produkt af døde organismer, der har været under enormt pres gennem flere millioner af år. Naturgas hører derfor ind under kategorien af fossile brændstoffer og er den mest miljøvenlige af dem alle. Gassen består hovedsageligt af metan - helt op til 89 % - men indeholder også gasser som ethan, propan og butan. 

Uanset hvilken gas din gasovn bruger, er du garanteret smukke flammer.

Godt at vide, når du har en gasovn 

Ligegyldigt hvilken type gasovn du vælger til din bolig, er der nogle ting, som altid er gode at overveje inden, du foretager dit endelige valg. Ligesom ved almindelige brændeovne skal du være opmærksom på sikkerhedsafstanden til brændbare materialer. Udover at der skal være styr på sikkerhedsafstanden, skal der også være styr på sikkerheden omkring ovnens rør og slanger. Derfor skal der føres løbende kontrol med ovnens gasslange og regulator for at sikre, at ovnen fungerer, som den skal, og for at du kan være sikker på, at der ingen utætheder er. Dette tjek skal ske cirka hvert andet år. På trods af at gasovnen bliver tjekket igennem en gang imellem, så anbefales det alligevel at placere ovnen i et rum, der ikke benyttes til soverum. 

Installation af gasovn

Gasovne er nemme at installere, alligevel skal det gøres af en fagmand. Hos Pejsen.com kan vi hjælpe dig med installationen. Vi samarbejder med specialister inden for gasinstallationer, så du er garanteret, at sikkerheden omkring din gasovn er 100 % i orden. Vil du gerne vide mere om at bruge gas i hjemmet, kan du læse Sikkerhedsstyrelsens gode råd og anbefalinger her, så du kan føle dig helt tryg, når du bruger din gasovn.