Biopejs

En bioethanol pejs bliver i daglig tale kaldt en biopejs eller en ethanol pejs.

En biopejs er et godt alternativ til pejse og ovne, hvor brændselsmaterialet er brænde eller træpiller. I biopejse sker forbrændingen ved hjælp af bioethanol. Biopejse er smarte, da de ikke kræver en skorsten, men har en flot flamme. 


Planika biopejse Terma Tech biopejse Pejse med bioethanol

Biopejse fås i mange forskellige designs og modeller. Biopejse, som skal vægmonteres, kan bygges ind i en ikke brændbar væg eller monteres uden på væggen. Fritstående biopejse er bærbare og kan bruges i alle former for arkitektoniske rammer – de kan bruges både indendørs og udendørs. Det er en fordel at anskaffe dig en fritstående biopejs, hvis du er typen, som ofte flytter rundt på indretningen i dit hjem.

Hvis du gerne vil have hyggen fra en biopejs ind i dit hjem, men du ikke føler, at du har plads til den, kan du anskaffe dig en bord-biopejs. En bord-biopejs er den mindste udgave af ethanol pejse.

Hvordan fungerer en bioethanol pejs?

Hovedbestanddelen i en bioethanol pejs er brænderen. Brænderen er en metalbeholder, hvis form og dimensioner kan variere. Brænderen fyldes med bioethanol, som er den væske, der giver flammen i biopejsen. Bioethanol kræver ikke ventilation eller større byggeprojekter. Bioethanolen hældes i brænderen og antændes, når du ønsker flammer i pejsen.

Er en biopejs farlig?

Biopejse som hovedregel ikke farlige, men du skal altid tage dig dine forholdsregler, når du håndterer åben ild. Find en god og sikker placering til pejsen, undgå at forlade en tændt pejs og følg producentens brugsanvisning.

Der er hverken risiko for selvantændelse eller eksplosion ved en biopejs (- med mindre der er spildt uforholdsmæssigt meget bioethanol, som ikke er blevet tørret op, rundt om pejsen).

Generelle sikkerhedstips:

  • Påfyld aldrig bioethanol på en varm biopejs

  • Tænd aldrig en varm biopejs – vent til pejsen er kølet af

  • Vær omhyggelig, når du påfylder bioethanol – undgå at hælde ved siden af brænderen

  • Tør altid spildt bioethanol op, inden du tænder op i biopejsen

  • Forlad aldrig en tændt biopejs

  • Sørg for, at væghængte biopejse er monteret korrekt og på ikke brændbare vægge 

Køb ikke en alt for billig pejs 

Mange bliver fristet af gode tilbud på billige biopejse, men det kan være risikabelt at erhverve sig i en alt for billig en. Billige biopejse er sjældent godkendte og/eller certificerede. Billige biopejse er ofte masseproduceret i Asien, hvilket ikke nødvendigvis betyder at pejsene er farlige, men det er dog ikke utænkeligt, at der bliver sparet på kontrollen af disse pejse, og det kan give problemer for dig som forbruger. Du risikerer at modtage en pejs med fejl, hvilket kan føre til uheld. 

Når du giver en lidt højere pris for din nye biopejs, sikrer du at både designet og sikkerheden er gennemtænkt.