Forside / Skrotpræmie for braendeovne | Alt du boer vide
Skrotpræmie

Skrotpræmie for brændeovne: Skrot din gamle og få tilskud til en ny

En knitrende, blussende ild er som et rart og hyggeligt slumretæppe over sjælen, ikke mindst i den kolde tid, når vinteren bider i kinderne udenfor og hele familien samles i muntert lag om hjemmets trygge arne. Ikke desto mindre kan der være adskillige gode grunde til at skifte din gamle brændeovn ud med en mere nutidig model, især hvis den har en del år på bagen.

Ældre brændeovne er nemlig ikke bare dyrere i drift, når det gælder mængden af brænde, de er også en god del sværere at styre end de nyere generationer af ovne. De gamle brændeovne har nemlig en forældet forbrændings teknik der ikke udnytter energien i brændet optimalt. Desuden er nye brændeovne utrolig miljøvenlige og rentbrændende.

I samme ånd har regeringen som et led i et nyt klima- og luftudspil stillet forslag om at indføre skrotningspræmie på gamle brændeovne. Forslaget blev præsenteret i oktober 2018 og træder i kraft i feb. 2019. Helt konkret kommer det til at betyde, at alle boligejere bliver belønnet med 2.000,- gode kroner, hvis de kasserer brændeovne, der er fremstillet før 1995. Er du indehaver af en brændeovn, der har set bedre dage, så kan du med andre ord få økonomisk tilskud til udskiftning af brændeovn, hvis du altså vælger at skrotte brændeovnen. I forslaget lover regeringen nemlig, at der vil blive sat hele 46 millioner kroner af til projektet.

Er du i tvivl om, om din brændeovn er fra før 1995, så er der flere ting, du kan kigge efter. Ældre brændeovne har nemlig oftest ikke noget serienummer, ligesom de sjældent er udstyret med glaslåge. Du kan dog med fordel spørge en professionel pejseforhandler til råds eller hører din lokale skorstensfejer, hvornår din gamle ovn er registreret og tilmeldt, hvis du stadig ikke er sikker.

Hold øje med nyhederne – det kan betale sig

Hvis du synes, at en skrotpræmie på brændeovne lyder bekendt, så er det ikke uden grund. Det er nemlig ikke første gang, man har fundet på at belønne boligejere for at kassere gamle brændeovnsmodeller. Fra november 2015 og frem til udgangen af 2016 var der nemlig mulighed for at søge om et tilskud til ny brændeovn, når man skrottede sin brændeovn fra før 1991. Det er denne ordning, som regeringen nu ønsker at genindføre.

I forslaget kan man også læse, at regeringen fra 2020 kræver, at alle brændeovne fra før 2000 skal skrottes eller udskiftes med nyere modeller, når en ejendom skifter ejer – for eksempel når et hus med en gammel brændeovn bliver solgt. I disse tilfælde vil det dog ikke være muligt at få udbetalt en skrotpræmie, men til gengæld kan der som sagt stadig være både helbreds- og omkostningsmæssige fordele ved at købe en ny brændeovn. De helt moderne brændeovne med automatisk styring bruger nemlig kun omkring halvt så meget træ, som de gamle, og er derfor en hel del billigere i drift.

Forslaget er ganske vist endnu ikke blevet endegyldigt vedtaget, men forventes at blive det inden for en overskuelig fremtid. Hvis du går rundt med planer om at udskifte din gamle brændeovn og ikke vil gå glip af muligheden for at søge om tilskud til brændeovn, kan det altså betale sig at have en finger på pulsen.

En ny brændeovn er godt for både miljøet og dig

I Danmark er langt de fleste nye brændeovne topmoderne og opfylder meget skrappe krav til miljø, så det bliver ikke svært for dig at finde en model, som skåner både miljøet og dine omgivelser. Da udviklingen på ganske kort tid er kommet rigtig langt, er partikeludledningen fra brændeovne ifølge målinger fra Danmarks Teknologiske Institut faktisk blevet reduceret med hele 60% på blot 10-12 år. Det er naturligvis rigtig godt, men der er stadig plads til forbedring, og forhåbentlig kan forslaget om at genindføre skrotpræmien sætte endnu mere skub i udfasningen af de gamle modeller, som forurener mere.

Det hele afhænger dog ikke af brændeovnen – du kan nemlig også selv gøre en indsats for miljøet, når du tænder op. Du kan for eksempel starte med at sikre dig, at din brændeovn ikke er utæt og at du bruger det rigtige brændsel, når du fyrer. Det er nemlig bedre for luften og dine lunger, hvis du fyrer med rent og tørt brændsel, som er CO2-neutralt.

Hvis du hverken har en gammel brændeovn eller plads til en ny, men stadig drømmer om den slags hygge og varme, som kun en buldrende ild kan give, så kan en pejseindsats være løsningen for dig. De er både miljørigtige og designvenlige, og i tilgift kan de bygges ind i et rum på mange forskellige måder, så du som boligejer har frit spil til at indrette hjemmets glødende hjerte, som det passer dig.

Har du spørgsmål eller er du blot nysgerrig efter at høre mere om skrotpræmien på brændeovne, så er du naturligvis velkommen til at kontakte os.

En opfordring fra Miljøstyrelsen

Gamle brændeovne er skidt for både miljøet og din pengepung. Derfor opfordrer Miljø- og Fødevareministeret danskerne til at skrotte deres gamle brændeovne. Læs mere her I videoen herunder har Miljøstyrelsen effektivt illustreret alle fordelene ved au skrotte den gamle ovn.