18.11.2014

Vedligeholdelse

Det er vigtigt at vedligeholde din brændeovn eller pejseindsats. Det er ligesom med en bil, jo bedre du behandler og vedligeholder den, jo længere holder den og så "kører" den jo også bedre.

Det er vigtigt at vedligeholde din brændeovn eller pejseindsats. Det er ligesom med en bil, jo bedre du behandler og vedligeholder den, jo længere holder den og så "kører" den jo også bedre.

Din brændeovn eller pejseindsats er et lukket og tæt ildsted der kræver vedligeholdelse. Herunder er beskrevet de dele der bør udskiftes eller serviceres:

Pakninger i lågen:
Bør udskiftes minimum hver andet år eller oftere. Pakningen skal holde lågen tæt og modvirke falsk træk og dermed sikre optimal funktion på luftreguleringsspjældet. Pakningen ser nødvendigvis ikke slidt ud men ved brug bliver den hård og sammenpresset og har ikke længere så god funktion

Pakninger ved glas:
Bør udskiftes minimum hvert andet år ved hyppig brug. Pakningen ser nødvendigvis ikke slidt ud men ved brug bliver den hård og sammenpresset og har ikke længere så god funktion

Pakning ved askeskuffe:
Bør udskiftes minimum hver andet år eller oftere. Pakningen skal holde lågen tæt og modvirke falsk træk fra bunden og dermed sikre optimal funktion på luftreguleringsspjældet. Denne pakning kan resultere og ukontrollabel forbrænding og høje temperaturer der kan skade ovnen. Pakningen ser nødvendigvis ikke slidt ud men ved brug bliver den hård og sammenpresset og har ikke længere så god funktion. Pakningen skal være blød og fleksibel.

Ildfast beklædning i brændkammer:
Skal udskiftes efter behov. Den ildfaste beklædning skal isolere brændkammeret og beskytte stålet i brændkammeret. Når den ildfaste beklædning bliver tyndere end 20% af den originale tykkelse bør den udskiftes eller hvis beklædningen begynder at falde ned. Mindre revnedannelser har ingen betydning.

Stålets overflade:
Næsten alle brændeovne er malet med varmefast Senotherm maling i sort eller grå. Ved brug af ovnen kan malingen slides og det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at reparere overfladen. Senotherm maling kan købes i spray, hvis du skal have ovnen shinet op.

Fedtsten:
På nogle brændeovne er der fedtstensbeklædning til at akkumulere varme. Fedtstenen er en natursten der indeholder jern ilte og du skal derfor undgå at der kommer for meget fugt på når du tørrer dem af. Brug derfor kun en hårdt opvredet klud. Er fedtstenen blevet mørk eller grim i overfladen kan den slibes med fint sandpapir og ståluld, så den bliver flot igen.

Glasset i Lågen:
Rens glasset efter behov og KUN når ovnen er kold. Sprøjt pejseglasrens på ruden og lad det sidde ca. 15-20 sekunder, tør efter med en blød klud eller køkkenrulle. Pas på ikke at sprøjte for meget på så det løber ned i pakninger eller ned på gulvet. Til fastbrændt sod kan der bruges en glaskeramisk skraber med forsigtighed.

Brug IKKE asken til at gøre glasset rent med da asken kan indeholde urenheder eller små sandkorn der kan ridse glasset.

Husk – Er glasset sodet fyrer du forkert